• harry

   


  Wat is jouw superkracht als ondernemer?

   

  *De test is gratis en je gegevens zijn veilig
  "Verbluffende test! Klopt feilloos!" reactie Tanja

 • Just do it!

  Geschreven door Harry Stoffelen

  Ondernemen is spannend. Ontzettend spannend. Maar ook heel leuk!

   

  Wat is dat toch met die continue 2-strijd? Op het ene moment zit je vol energie, actie en ideeën en het andere moment zie je het ‘ineens’ niet meer zitten en komt er niks uit je handen.

  Hoe mooi zou het niet zijn als je een truc of wondermiddel had dat je problemen als sneeuw voor de zon zou doen verdwijnen?

  DSC5221-Edit

  Geen angsten meer, geen onzekerheid, geen zorgen meer. Hup, gewoon een enorm verschil maken met jouw geweldige aanbod en aan de slag met klanten aantrekken.

  Maar helaas …die truc of dat wondermiddel is er niet. PS: als het er wel is, laat het me vooral weten. Ik ben erg geïnteresseerd 😉

  Kan je dan helemaal niks doen om jezelf uit de put te trekken en weer vol energie aan de slag te gaan?

  Natuurlijk wel. Tal van trainingen en boeken zijn gevuld met manieren om van je angsten af te komen en jezelf weer te motiveren. Ikzelf ben hier super gepassioneerd over en vind het geweldig om mezelf en anderen in staat te brengen om alles uit zichzelf te halen. Sterker nog: dit is zeker 60% van wat ik doe samen met mijn klanten.

  En toch zijn er van die momenten dat je zo fanatiek zoekt naar manieren om jezelf weer te motiveren dat je erin verzuipt. Herken je dat? Ik wel!

  En wat doe je dan? Blijf je zoeken? Soms zorgt deze zoektocht ervoor dat je je alleen maar meer gaat richten op het probleem. En dat is niet de bedoeling. Dus dat is niet de oplossing.

  Wat wel helpt is is iets dat vaak onderbelicht blijft bij het ontwikkelen van je ondernemersvaardigheden. En dat is het verhogen van je frustratietolerantie.

  Pijn is fijn

  Frustratietolerantie: Huh, wat?

  Okay, even wat theorie: ik probeer het zo sappig mogelijk te houden;) Weet je, je brein is net als een spier. En net als spieren kan je deze trainen. En zoals je weet: hoe meer je traint, hoe sterker je spier wordt en hoe meer je aankunt.

  Maar dat lukt alleen als je elke keer de weerstand een beetje verhoogt en elke keer net over je grens heen gaat. Anders blijf je op hetzelfde niveau steken.

  En tja, over je grens gaan doet pijn. Maar het is dé manier om sterker te worden. Dus dan neem je die pijn op de koop toe toch?

  En dat is nou precies wat zo belangrijk voor het creëren van een ondernemersmentaliteit!

  Soms moet je je gewoon ergens toe zetten. Ook al vind je het spannend. En hoe vaker je dit doet, hoe meer je aankunt. En hoe sneller je van die olifant in je hoofd weer een mug maakt. Want vaak maken we het probleem in ons hoofd veel groter dan het werkelijk is.

  En dat heet nou het verhogen van je frustratie tolerantie: het versterken van jouw vermogen om tegenslagen, teleurstellingen of angsten het hoofd te bieden.

  Het is een namelijk een fabeltje om te denken dat je nooit pijn of weerstand ervaart als je onderneemt. En ik vertel je dat die weerstand juist goed is! Want is dé manier om te groeien.

  Dus heb je last van:

  • Uitstelgedrag (je denkt bijvoorbeeld: “ik kan het niet aan”, “het moet perfect zijn”)
  • Gebrek aan discipline (je denkt bijvoorbeeld: “het mag niet te moeilijk zijn”, “ik hou niet van structuur”)
  • Angst om jezelf te promoten (“wat zullen anderen van me denken?” of “ik ben het niet waard”)
  • Twijfel en moeite met het maken van keuzes (“ik weet niet wat ik wil”, “ik vind alles leuk”)

  Wacht dan niet op die motivatie of die ingeving waardoor je het ineens allemaal anders ziet. Vertel dan tegen jezelf: “ik moet hier doorheen om sterker te worden en mijn doelen te bereiken”. Besef dan dat hoe vaker je door deze weerstand heen gaat, hoe meer je je ondernemer-spier traint. En hoe makkelijker het je uiteindelijk afgaat.

  Let op overbelasting

  Moet je de andere manieren en technieken dan over boord gooien? Nee, absoluut niet! Het verhogen van je frustratietolerantie in combinatie met manieren om je goed te voelen en leiderschap te nemen is een killer combinatie!

  Dus ga elke dag een beetje uit je comfort zone, maar stretch met beleid 😉 Want net als spieren kan je brein geen overbelasting aan. Je hoeft niet ineens voor een groep van 100 mensen te gaan staan als je bang bent voor het spreken in het openbaar. Oefen voor een goede vriend of vriendin, maar doe IETS en zet de eerste stap om de volgende stap te nemen in je ontwikkeling als ondernemer en als persoon.

  Het punt is dat wachten op motivatie of een ingeving soms het slechtste is wat je kunt doen voor jezelf en je klanten.

  Kom je er dus even niet uit? En weet je even niet hoe je ergens doorheen moet?

  Luister dan naar Nike en: Just do it!

  Wil je in actie komen en tegelijkertijd bouwen aan een succesvol bedrijf? In februari 2014 kom ik met meer informatie over een geweldig nieuw programma, waarin je ondernemen makkelijk en leuk maakt en echt resultaten gaat boeken. Wil je nu al meer weten? Vraag hier de brochure op.  Spreekt dit artikel je aan? Meld je nu aan voor mij E-zine met tips en ontvang ook gratis mijn werkboek!
   
  E-mail: *
  Voornaam: *
    * Verplicht
   
  je gegevens worden vertrouwelijk behandeld  Jouw reactie op Just do it!

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  css.php